Gullet i den svenske skogen gir oss energi resten av året.

Erik og Hanna er soppnerder. Hver høst triller de av gårde fra Örebro i sin komfortable Polar 620. Ut i skogene i Bergslagen. Og de er nøte med å sjekke at ingen følger etter dem. For dem er gullet i den svenske skogen noe som gir dem energi resten av året.

Vi befinner oss i et rekkehusområde i utkanten av Örebro. Her bor Hanna og Erik, og bak bilden deres henger en Polar 620 Customized, tilpasset for deres behov.

Vognen har et kjøleskap på 170 liter og en ekstra, uttrekkbar bordplate. Platen er perfekt når de skal børste, rense og skjære opp soppen.

– Som regel er det kantareller, og vi tørker dem gjerne ved 40°C i stekeovnen.

Når det nærmer seg middag, er det ofte campingvognens stekeovn som står i sentrum. Erik og Hanna nyter soppen hele året. Kantarelltoast er en ofte brukt forrett, men den gylne soppen brukes også til alle typer sauser, særlig til viltretter.

– Vi er glad i kantarellsalat også. Folk tror jo ikke at det er godt, men kantarellen gir tyggemotstand og danner samtidig en god basis med sterke smaksnoter i en salat.

De reagerer sterkt på spørsmålet om hvor kantarellstedene deres ligger.

– Det forteller vi aldri, verken til deg eller noen andre. Ikke en gang familien vet hvor gullgruvene våre ligger! Vi passer nøye på slik at ingen følger etter oss til et av soppstedene våre. Det skyldes ikke bare egoisme, dette er jo en slags sport, og i vår alder passer den perfekt – den bygger på kunnskap og rutine. Hittil har det aldri hendt at andre har kommet før oss, så vi håper at vi har dem for oss selv, humrer Erik.

Hvorfor ble det campingvogn?

– Jeg kommer jo nordfra, forteller Hanna. Og jeg er oppvokst med campingvogn. Har man en gang lært seg å sette pris på den spesielle friheten, er man alltid på jakt etter den igjen. Ingenting kan måle seg med å komme hjem til vognen etter en lang dag i skogen og synke ned i den myke sofaen, drikke en kopp te og se en film. Etter det tar det ikke lang tid før du sovner, ler hun.

Start typing and press Enter to search