– Det svenske vårfisket er magisk. Bare oss og masse fisk!

Jörgen Emanuelsson er medlem i ”1995 års män” – kameratgjeng som ble dannet på KTH og som hvert år har en felles fiskeuke i en Polar 560. Vognen er utstyrt med kjøleskap/fryser på 170/31 l, ekstra stor vanntank og spesiallister til å henge fiskesluker på.

Jörgens største interesse for øyeblikket er utvilsomt fluefiske i Ljusnan. Hver vår oppsøker vennegjengen fra KTH en spesielt god fiskeplass i Ljusnan, der elven gjør en sving. Med seg har de fluer som de har bundet selv, noe som er en kunst i seg selv.
– Vi har vært på kurs i England for å lære fluebinding, som er en meget spesiell teknikk. Også bekledningen er litt annerledes sammenlignet med tradisjonelt fiske med haspelsnelle.

Som ingeniør er Jörgen opptatt av innovasjon. Derfor har han oppfunnet og bygget sitt eget listesystem der alle fluene er hengt opp og eksponert, slik at det blir enkelt å velge mellom dem.

Vi følger kameratene langt ut i elva. De posisjonerer seg strategisk, oppstrøms og nedstrøms, og i akkurat passe avstand fra hverandre, der de vader og balanserer på store steiner. Deretter gjelder det å få til et fint kast – ut med snøret og rekken av selvbundede fluer i ulike farger.

Det har gått bra for kameratgjengen i løpet av uken. I prinsippet spiser de selvfanget fisk hver dag, hovedsakelig delikatesser som røye, ørret og laks.

Campingvognen eier de sammen. Den står parkert like utenfor Hede, så når det er tid for fisketur kan hvem som helst av dem komme opp med bil, hekte på vognen og kjøre videre opp i fjellriket.

I kjøkkenskuffene har de elektroniske termometere for å gjøre det enklere å oppnå nøyaktig riktig temperatur.

– Den vanligste måten å ødelegge fisk på er å koke den for mye, forteller Jörgen. Du må alltid tilberede fisken “au point”, det vil si at den skal koke til kjøttet akkurat begynner å falle fra hverandre – ikke et minutt lenger, for da blir maten tørr og kjedelig.

Gjengen foretrekker kokte nypoteter, men har også en sausekspert blant seg. Kalle jobber som saucier på en kjent restaurant, så det er vanligvis han som får æren av å forgylle og fremheve de ulike fiskenes smak med sine unike sausferdigheter. Har han noen hemmelige tips?

– Lakris og ingefær kan høres ut som en merkelig blanding, men til ørret er det magisk. Bare prøv! hilser han.

Start typing and press Enter to search